Cei care ajung pentru prima dată în Maroc, sunt în general pentru prima dată și în Africa. Impactul vine de cum aterizezi. Fie că alegi să te duci la Casablanca (capitala economiei), Fes (centru religios – și unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii islamice), Marrakesh (capitala turismului), Rabat (capitala administrativă) în aeroport vei fi întâmpinat de o mulțime de oameni ce stau să completeze un formular de intrare în țară. Ia și tu un formular, scrie unde vei dormi și care este scopul vizitei, treci repede – sau mai puțin repede pe la vameș și apoi bucură-te de Maroc.
Odată străbătut ambuteiajul, te urci în autobuz, taxi sau ești asteptat de cineva și te îndrepți spre medina. Adică centrul orașului. Orașul vechi este înconjurat de un zid mare. Înăuntrul lui – un alt univers. Nu trebuie să înțelegi, să te minunezi sau să te uiți atent ca și cum nu ai fi văzut așa ceva în viața ta. Nu trebuie să fotografiezi ostentativ, 10 cadre pe același subiect, nu trebuie să fii agresiv și nu trebuie să ieși în evidență prin altceva decât ieși cu siguranță: culoare, comportament, limbaj, etc.
Și atunci ce ar trebui? Mai jos 12 ponturi de călătorie – experimentate în Maroc.
- Marocanii vorbesc franceza și spaniola destul de bine. Engleza este sinonimă cu „mima”, dar te descurci.
- În Maroc vara este foarte cald. Temperaturile din lunile: iunie, iulie, august ajung și la 40 de grade în Marrakesh. În sudul extrem ele pot atinge chiar și 50 de grade. De aceea cel mai bine este să vizitezi Marocul în aprilie – mai sau septembrie – octombrie, când te vei bucura de 22-25 grade celsius.
- Unde stai? Alege Riadul în loc să te bucuri de luxul unui hotel de 4 stele din zona nouă a orașului.
- Cum, unde și mai ales ce mănânci? Dacă e gătit sau prăjit, ar trebui să fie ok. La fel dacă coaja poate fi curățată. Salatele nu prea sunt ok, că nu se știe cu ce apă au spălat legumele și fructele. Acestea fiind zise o să mănânci mult și foarte mult tanjin. La început o să și se pară delicios, pe urmă o să-l urăști încet încet și o să tânjești după o porție de cartofi prăjiți. Tanjinul este o mâncare făcuta la aburi din legume și diverse feluri de carne (pui sau vită) care se prepară într-o oală numită tot tanjin.
- Uită tot ce am scris la 4 cel puțin o seară, du-te și ia masa în celebra Djeema El Fna. Este celebra food court al Marrakesh-ului. Aici, orice sfat și-aș da nu este suficient :).
- Bea doar apă îmbuteliată.
- Cum e cu banii? Moneda locală este dirhamul. Tariful local îl împarți la 10 și o să știi aproximativ prețul în euro. În piață sunt foarte multe schimburi valutare unde poți schimba din euro în dirhami.
- Negociezi? Da, de fiecare dată, și oricum vei plăti mai mult decât costă. Întâi de toate trebuie să știi că există un tarif pentru marocani și un tarif pentru tine – turistul. Vânzătorul spune un preț. Tu spui un preț – undeva la o treime din cât ți-a zis el, și poate ajungeți undeva la mijloc. Și da, o să simțiți că vă țigăniți ca la ușa cortului. Dar satisfacție mai mare nici că vei avea?!
- Ce să nu îți lipsească din bagaj: șervețele, gel antibacterian, asigurare medicală, smecta ( sau bei ceai de mentă de fiecare dată când și se oferă), ceva antiinflamator, ceva antialergic.
- Nu ai ce căuta în moschei. Le fotografiezi doar de la exterior. Bine că ne lasă turcii. 🙂
- Cu ce te îmbraci? Chiar dacă alegi să călătorești când e teribil de cald, arată respect față de o cultură care nu e a ta și nu purta maieuri, pantaloni scurți. Ca fată o să îți placă să îți cumperi eșarfe și să își faci turban pe cap.
- Șoc cultural? Desigur!!! Bucură-te și gustă-l îndeaproape. Dacă ai mai fost cel puțin o dată în Turcia (Istanbul) o să îți fie mai ușor. Dacă nu îți plac mulțimile și haosul – poate Marocul nu e pentru tine.
Acestea fiind spune, fie te hotărăști să îți cumperi biletele de avion pentru Maroc, fie mai ai doar câteva zile până la Check in. În oricare dintre situații ar fi, Marocul e o țară în care nu ai cum să te plictisești chiar dacă te duci de 10 ori la rând. Dacă nu vrei să călătorești singur în Maroc ți-i recomand pe cei de la Oxigen.