Apuseni: diverși, vibrând a frumusețe, cu mii de trasee marcate sau sălbatice, sunt mai mult decât o simplă destinație de weekend. Nu vom vorbi despre clasicele Cetăți ale Ponorului, sau fantasticele Chei ale Galbenei. Vorbim despre o parte mai puțin cunoscută, mai puțin turistică dar foarte pitorească zonă a Apusenilor.
Cascada Șipote
Photocredit: Anca Clinciu
Prea puțin cunoscută de turiști – o cascadă veritabilă, cu șuvoaie de apă înspumate ce se joacă în viteză cu mușchiul verde. Cu siguranță, una dintre cele mai frumoase cascade din țară, Cascada Șipote reprezintă una dintre minunile mai puțin cunoscute ale Munților Apuseni. Cascada se află poziționată în Munții Trascăului, pe Valea Arieșului, la 2km în aval de comuna Sălciua. Cascada are la bază 3 izbucuri situate în peretele de travertin, ce formează la suprafață o perdea de 15 metri de apă.
Peștera Poarta Zmeilor
în mijlocului Munților Trascău, străjuiește valea la peste 1000m altitudine: Peștera Poarta Zmeilor. Numele peșterii vine de la podul natural de piatră poziționat la 15 metri de intrare. Se poate ajunge la peșteră urmând poteca cruce roșie din Sălciua de Jos.
Coșul Boului
Ce minune o mai fi și asta? și cine știe de ea?
Situat în versantul estic al muntetului Șesul Craiului -Scărița Belioara din masivul Muntele Mare (Posaga, Județul Alba), Coșul Boului reprezintă un portal perfect în stâncă. Spun „perfect”, pentru că natura a avut o meticulozitate de zile mari atunci când a desprins tavanul peșterii – formând un cerc. Drumul până la Coșul Boului este format de o potecă abruptă ce urcă pieptiș și razant. Teoretic, dacă îl vezi de jos, și urci, nu ai cum să îl ratezi.
Cat timp se face urcarea pana sus la pestera ? Este dificil traseul ? Pare destul de inclinat, vazut din poieni.
Pana la Cosul Boului din drum se face cam 30 minute (MAX). Da, este destul de inclinat. si mult grohotis. Recomand niste bete de treking pentru sustinere.